poniedziałek, 14 marca 2016

Gotowanie ryżu na sypko


Zawsze po ugotowaniu mój ryż był klejący, a często rozgotowany. Jednak kiedyż potrzebowałam do sałatki ryż na sypko. Jest kilka sposobów na otrzymanie ryżu na sypko ale ten wydaje mi się najłatwiejszy.

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 i ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • sól

Wykonanie:
  1. Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić.
  2. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty.
  3. Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę.
  4. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.



1 komentarz:

Print