Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca.
forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki bardzo zimnej wody
nadzienie:
- 500 ml mleka
- 4 duże jajka
- 30 g rodzynek
- skórka starta z 1 pomarańczy
- starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej)
- olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii
Wykonanie:
- Przygotować kruche ciasto:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody.
- Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
- Przygotować nadzienie: Mleko i jajka ubić a następnie dodać skórkę z pomarańczy, wanilię i dużo gałki muszkatołowej (co najmniej 1 łyżeczka), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem tak by lekko wystawało ponad formę. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec w temperaturze 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie oraz papier do pieczenia i piec jeszcze przez 5 minut.
- Ostrym nożem przyciąć brzegi ciasta a następnie ostrożnie wlać do niego wcześniej przygotowane nadzienie. Rodzynki równomiernie rozsypać po cieście i zetrzeć na wierzch gałkę muszkatołową.
- Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie.
- Przed podaniem ciasto ostudzić do temperatury pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz