wtorek, 8 marca 2016

Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową


Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca.

forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm.


Składniki:
kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 120 g  cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
nadzienie:
  • 500 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 30 g rodzynek
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej)
  • olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii


Wykonanie:

  1. Przygotować kruche ciasto:
    • Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
    • Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody.
    • Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  2. Przygotować nadzienie: Mleko i jajka ubić a następnie dodać skórkę z pomarańczy, wanilię i dużo gałki muszkatołowej (co najmniej 1 łyżeczka), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem tak by lekko wystawało ponad formę. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec w temperaturze 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie oraz papier do pieczenia i piec jeszcze przez 5 minut.
  4. Ostrym nożem przyciąć brzegi ciasta a następnie ostrożnie wlać do niego wcześniej przygotowane nadzienie. Rodzynki równomiernie rozsypać po cieście i zetrzeć na wierzch gałkę muszkatołową.
  5. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie.
  6. Przed podaniem ciasto ostudzić do temperatury pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print