Po długiej przerwie jeszcze jeden przepis, tym razem z użyciem Atlantyckiego Kombu. Sama ciecierzyca jest rewelacyjna a dodatek kombu nadaje jej specyficzny morski aromat.
Przepis pochodzi z TEJ strony.
Składniki:
- 150 g ciecierzycy
- 1 pasek atlantyckiego kombu
- sól morska
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- Ciecierzycę zalać wodą i moczyć przez noc.
- Atlantyckie kombu zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki.
- Na dno garnka włożyć kombu a następnie odcedzoną ciecierzycę. Dodać tyle wody aby zakryła ciecierzycę. Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż ciecierzyca zmięknie przez 90 do 150 minut. W razie potrzeby dolewać wody.
- Gdy ciecierzyca będzie miękka doprawić solą morską i gotować jeszcze przez chwilę.
- Ciecierzycę podawać z posypaną posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz