piątek, 5 lutego 2016

Ciecierzyca z Atlantyckim Kombu


Po długiej przerwie jeszcze jeden przepis, tym razem z użyciem Atlantyckiego Kombu. Sama ciecierzyca jest rewelacyjna a dodatek kombu nadaje jej specyficzny morski aromat.
Przepis pochodzi z TEJ strony.


Składniki:
  • 150 g ciecierzycy
  • 1 pasek atlantyckiego kombu
  • sól morska
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
Wykonanie:
  1. Ciecierzycę zalać wodą i moczyć przez noc.
  2. Atlantyckie kombu zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Na dno garnka włożyć kombu a następnie odcedzoną ciecierzycę. Dodać tyle wody aby zakryła ciecierzycę. Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż ciecierzyca zmięknie przez 90 do 150 minut. W razie potrzeby dolewać wody.
  4. Gdy ciecierzyca będzie miękka doprawić solą morską i gotować jeszcze przez chwilę.
  5. Ciecierzycę podawać z posypaną posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print