piątek, 12 lutego 2016

Galareta z nóżek


Galareta z nóżek to rewelacyjna sprawa. Jest pyszna i nie równa się nawet z galaretami, do których używa się żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach.

Składniki:
  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 golonko
  • 300 g karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach
  • sól

Wykonanie:
  1. Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 1 łyżkę soli a następnie doprowadzić do wrzenia.
  2. Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem. Karkówkę umyć, warzywa obrać.
  3. Do garnka dodać karkówkę, cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin.
  4. Przed końcem gotowania wywar doprawić. Wywar powinien być lekko za słony.
  5. Wywar odcedzić. Jak warzywa i mięso trochę ostygnie, marchewkę pokroić w kostkę, mięso obrać z golonka i nóżek i jeśli potrzeba pokroić razem z karkówką.
  6. Do naczyń w których będzie robiona galaretka włożyć marchewkę, następnie mięso i zalać wywarem. Można dać również groszek, jajka pokrojone w plastry lub dowolne inne dodatki.
  7. Mięso z warzywami zalać wywarem a gdy wystygnie włożyć do lodówki na noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print