Galareta z nóżek to rewelacyjna sprawa. Jest pyszna i nie równa się nawet z galaretami, do których używa się żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. 
Składniki:
- 2 nogi wieprzowe
 - 1 golonko
 - 300 g karkówki
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 marchewki
 - 2 pietruszki
 - ½ średniego selera
 - 2 cebule
 - 3 liście laurowe
 - 4 ziela angielskie
 - 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach
 - sól
 
Wykonanie:
- Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 1 łyżkę soli a następnie doprowadzić do wrzenia.
 - Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem. Karkówkę umyć, warzywa obrać.
 - Do garnka dodać karkówkę, cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin.
 - Przed końcem gotowania wywar doprawić. Wywar powinien być lekko za słony.
 - Wywar odcedzić. Jak warzywa i mięso trochę ostygnie, marchewkę pokroić w kostkę, mięso obrać z golonka i nóżek i jeśli potrzeba pokroić razem z karkówką.
 - Do naczyń w których będzie robiona galaretka włożyć marchewkę, następnie mięso i zalać wywarem. Można dać również groszek, jajka pokrojone w plastry lub dowolne inne dodatki.
 - Mięso z warzywami zalać wywarem a gdy wystygnie włożyć do lodówki na noc.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz