piątek, 19 lutego 2016

Kotlety z kaszy gryczanej


Kotlety z kaszy gryczanej są świetnym pomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 250 - 300 g twarożku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bułka tarta
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem.
  2. Kaszę ostudzić, dodać do niej ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
  3. Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print