poniedziałek, 8 lutego 2016

Muffiny z czekoladą


To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka. Przepis ten ma tą zaletę, że mufinki mogę przygotować z moim 3-letnim synkiem, a w zasadzie oprócz kilku czynności on sam jest w stanie je zrobić.



Składniki:
  • 2  szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • posiekana czekolada np. gorzka


Wykonanie:
  1. Suche składniki włożyć do miski i wymieszać.
  2. W mniejszej misce wymieszać mleko, olej i jajko.
  3. Mokre składniki wlać do suchych, dodać czekoladę i wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (wypełnić do ¾ ich wysokości).
  5. Piec w temperaturze 180oC przez około 15 - 20  minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print