środa, 24 lutego 2016

Sałatka z pomidorkami, serem fetą i granatem


Fajna i lekka sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek.

Składniki:
  • 50 g roszponki
  • 150 g sera feta
  • ½ granatu
  • 150 - 200 g pomidorków koktajlowych
sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę  wkoło owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadają z owocu.
  3. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki.
  4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem.



1 komentarz:

  1. Same składniki, które lubię, smakowałaby mi ta sałatka.

    OdpowiedzUsuń

Print