poniedziałek, 29 lutego 2016

Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym


Przepis na te muffinki przykuł moją uwagę podczas przeglądania miesięcznika Good Food. Postanowiłam je zrobić i okazały się naprawdę świetne. Muffinki te najlepiej smakują na ciepło i są świetnym dodatkiem do herbaty i kawy.



forma: ok. 15 foremek na muffinki

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki maku
  • 5 łyżek oleju
  • 200 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
lukier:
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1,5 pomarańczy
  • ok. 140 g cukru pudru


Wykonanie:
  1. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak.
  2. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy.
  3. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią.
  5. Przygotować lukier: Do cukru stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia dodać skórkę z pomarańczy.
  6. Ciepłe muffinki polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print