sobota, 6 lutego 2016

Domowy paprykarz szczeciński


W dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować przygotować go sama. Według mnie wyszedł świetnie i na pewno jeszcze go kiedyś zrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować.



Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 1 makrela wędzona
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżeczki masła do gotowania ryżu

Wykonanie:
  1. Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać 1 szklankę wody i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.
  2. Makrelę obrać i podzielić na małe części. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać o drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę podsmażyć w garnku o grubym dnie na oliwie a następnie dodać liście laurowe, i wszystkie papryki. Smażyć przez chwilę by wydobyć aromat z przypraw.
  4. Dodać marchew i mieszając by się nie przypaliła smażyć aż trochę zmięknie.
  5. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i ¼ szklanki wody, przykryć, a następnie dusić aż marchew będzie miękka przez około 20 minut.
  6. Następnie wyciągnąć liście laurowe, dodać ryż i makrele, wszystko wymieszać i zagotować.
  7. Paprykarz doprawić solą i pieprzem.





2 komentarze:

  1. Przepis wygląda na wspaniały :)
    Ale chyba zakradł się błąd bo dwa razy jest papryka ostra, a jedna chyba powinna być słodka tylko która 1 czy 2 łyżeczki ? Dziękiję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, miało być 2 łyżeczki papryki słodkiej, ale oczywiście ilość papryki zależy od indywidualnych preferencji :)
      W przepisie już poprawione. Pozdrawiam

      Usuń

Print