wtorek, 14 kwietnia 2020

Bezy


W końcu udało mi się zrobić dobre bezy. Wystarczyło tylko usłyszeć i przeczytać kilka istotnych rad i bezy wyszły jak marzenie. Polecam wszystkim przed przystąpieniem do pieczenia bez przeczytać poradnik na blogu My Sweet World.

Do zrobienia bez potrzeba:

  • szczyptę soli
  • 50 g drobnego cukru na 1 białko

Białka z solą ubijamy uważając żeby je nie przebić, gdy są ubite powoli dodajemy cukier po około 2 łyżki. Zanim dodamy kolejną porcję czekamy aż cukier już dodany się rozpuści. Ciasto bezowe jest dobrze zrobione gdy nie widać ani nie wyczuwa się między palcami kryształków cukru.
Teraz wystarczy uformować beziki i suszyć w temperaturze 90oC z włączonym termoobiegiem przez 2 -3 godzin.

Z żółtek, które zostaną można zrobić np. kruche ciasteczka.












1 komentarz:

Print