Co jakiś czas, niezbyt często piekę bułki. Tym razem miałam trochę czosnku niedźwiedziego i postanowiłam zobaczyć co wyjdzie jak dodam go do ciasta. To był strzał w dziesiątkę, bułki smakują rewelacyjnie.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 500 ml ciepłej wody
- pęczek lub według uznania liści czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem, na wierzch pokruszyć drożdże, dodać olej i wodę a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie samo odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej wychodzi.
- Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać,
- Gdy ciasto wyrośnie dodać czosnek i jeszcze raz wyrobić.
- Formować bułki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180oC.
Czosnek dodaje smaku :)
OdpowiedzUsuńCzosnek jest super :)
OdpowiedzUsuń