piątek, 17 kwietnia 2020

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim


Co jakiś czas, niezbyt często piekę bułki. Tym razem miałam trochę czosnku niedźwiedziego i postanowiłam zobaczyć co wyjdzie jak dodam go do ciasta. To był strzał w dziesiątkę, bułki smakują rewelacyjnie.


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 500 ml ciepłej wody
  • pęczek lub według uznania liści czosnku niedźwiedziego


Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, na wierzch pokruszyć drożdże, dodać olej i wodę a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie samo odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej wychodzi.
  2. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać,
  4. Gdy ciasto wyrośnie dodać czosnek i jeszcze raz wyrobić.
  5. Formować bułki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  6. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180oC. 


2 komentarze:

Print