Do końca nie byłam pewna czy upiekę dżdżową czy piaskową babkę, zwyciężyła jednak Baba drożdżowa z rodzynkami. Po upieczeniu i wystudzeniu można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wyjdą 2 niewielkie babki.
Składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g masła
dodatkowo:
- rodzynki
- mleko do sparzenia rodzynek
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki żeby się zagrzały, mleko zagrzać żeby było lekko ciepłe. 2 formy na babkę (lub 1 dużą) wysmarować masłem lub margaryną.
- W misce zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać mleko i łyżkę mąki, wymieszać, miskę przykryć ścierką i zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Do zaczynu dodać mąkę przesianą przez sito, sól, resztę cukru i mleka. Wszystko wymieszać a następnie wyrabiać ciasto stopniowo dodając jajka. Jak wszystkie składniki się połączą wyrabiać jeszcze około 10 minut.
- Do ciasta dodać masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników i do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i od miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki sparzone mleku.
- Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut.
- Piec w temperaturze 180oC bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut.
super babka
OdpowiedzUsuń