niedziela, 12 kwietnia 2020

Wielkanocna Baba drożdżowa



Do końca nie byłam pewna czy upiekę dżdżową czy piaskową babkę, zwyciężyła jednak Baba drożdżowa z rodzynkami. Po upieczeniu i wystudzeniu można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wyjdą 2 niewielkie babki.

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g masła

dodatkowo:

  • rodzynki
  • mleko do sparzenia rodzynek


Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki żeby się zagrzały, mleko zagrzać żeby było lekko ciepłe. 2 formy na babkę (lub 1 dużą) wysmarować masłem lub margaryną.
  2. W misce zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać mleko i łyżkę mąki, wymieszać, miskę przykryć ścierką i zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Do zaczynu dodać mąkę przesianą przez sito, sól, resztę cukru i mleka. Wszystko wymieszać a następnie wyrabiać ciasto stopniowo dodając jajka. Jak wszystkie składniki się połączą wyrabiać jeszcze około 10 minut.
  4. Do ciasta dodać masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników i do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i od miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki sparzone  mleku.
  5. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut.
  7. Piec w temperaturze 180oC bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut.




1 komentarz:

Print