Fajny i prosty mazurek do przygotowania którego możemy zaprosić dzieci. Łamanie herbatników i czekolady to wielka frajda, a dekorowanie jeszcze większa.
Wesołych świąt :)
Składniki:
- 300 g herbatników
- 2 - 3 łyżki kakao
- 200 g roztopionego masła
- 1 łyżka masła do nadzienia
- 2 czekolady mleczne
- 1 czekolada mocno gorzka
- 300 ml śmietanki 30% lub 36 %
- bakalie do dekoracji
Wykonanie:
- Spód:
- Herbatniki połamać, dodać kakao i zmielić blenderem. Przełożyć do miski, dodać masło i zagnieść masę.
- Formę wylepić herbatnikami i włożyć całość do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja dodatkowo obłożyłam brzegi tortownicy papierem do pieczenia żeby łatwiej wyjąć mazurek.
- Krem:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać łyżkę masła i śmietanę. Zagotować i gotować cały czas mieszając aż masa zgęstnienie.
- Masę ostudzić i przelać na spód z herbatników.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
- Udekorować według własnego pomysłu.
Wow
OdpowiedzUsuń