Bardzo fajne kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno same jak i przekładane marmoladą. To jedne z ciasteczek które najczęściej piekę.
składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g margaryny
- 3 żółtka
Wykonanie:
- Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i całość posiekać nożem.
- Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.
- Porcjami ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką, wycinać ciasteczka i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 8-10 minut.
- Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą lub ulubionym dżemem.
Super
OdpowiedzUsuń