piątek, 10 kwietnia 2020

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą



Bardzo fajne kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno same jak i przekładane marmoladą. To jedne z ciasteczek które najczęściej piekę.


składniki:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka


Wykonanie:
  1. Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i całość posiekać nożem.
  2. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.
  3. Porcjami ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką, wycinać ciasteczka i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez około 8-10 minut.
  5. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą lub ulubionym dżemem.






1 komentarz:

Print