poniedziałek, 27 października 2014

Biszkoptowa rolada z jabłkami


Przepis na tą roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
  • ok. 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
Wykonanie:
  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
  3. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut.
  5. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby zakładka znalazła się na spodzie ciasta. Ciasto można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print