Bardzo fajna zupa, ale ważne żeby zrobić do niej masło szałwiowe. Bez masła szałwiowego zupa jest zdecydowanie gorsza. Jeśli mamy już zrobiony mus z dyni, to przygotowanie zupy zajmuje bardzo niewiele czasu. Można też upiec całą dynię do momentu aż będzie miękka, a następnie zmiksować ją blenderem z resztą składników.
Składniki:
- 500 g musu z dyni
 - 1 szklanka mleka
 - ½ szklanki soku z pomarańczy
 - ½ szklanki bulionu
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - sól morska
 - pieprz
 - 3 łyżki masła
 - garść świeżych liści szałwii
 
- Do garnka włożyć mus z dyni, mleko, sok z pomarańczy i bulion, dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować.
 - Przygotować masło szałwiowe: masło rozpuścić na małej patelni lub w rondelku, dodać szałwię i smażyć przez kilka minut na małym ogniu.
 - Zupę podawać polaną masłem szałwiowym z liśćmi szałwii.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz