poniedziałek, 6 października 2014

Zupa dyniowa z masłem szałwiowym


Bardzo fajna zupa, ale ważne żeby zrobić do niej masło szałwiowe. Bez masła szałwiowego zupa jest zdecydowanie gorsza. Jeśli mamy już zrobiony mus z dyni, to przygotowanie zupy zajmuje bardzo niewiele czasu. Można też upiec całą dynię do momentu aż będzie miękka, a następnie zmiksować ją blenderem z resztą składników.


Składniki:
  • 500 g musu z dyni
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • garść świeżych liści szałwii
Wykonanie:
  1. Do garnka włożyć mus z dyni, mleko, sok z pomarańczy i bulion, dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować.
  2. Przygotować masło szałwiowe: masło rozpuścić na małej patelni lub w rondelku, dodać szałwię i smażyć przez kilka minut na małym ogniu.
  3. Zupę podawać polaną masłem szałwiowym z liśćmi szałwii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print