czwartek, 16 października 2014

Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi



Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 szklanka musu z dyni
  • 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100 g czekolady deserowej
Wykonanie:
  1. Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią.
  2. Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir.
  3. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku.
  4. Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180oC przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić.
  6. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu.
  7. Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła.
  8. Ciasto pokroić na niewielkie ciastka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print