Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ¾ szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 szklanka musu z dyni
- 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich
- 4 łyżki śmietany 30%
- 100 g czekolady deserowej
- Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią.
- Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir.
- W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku.
- Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180oC przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić.
- Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu.
- Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła.
- Ciasto pokroić na niewielkie ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz