Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - ½ łyżeczki suszonego imbiru
 - ¾ szklanki cukru
 - 100 g masła
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
 - 1 szklanka musu z dyni
 - 1 szklanka (ok. 100 g) orzechów włoskich
 - 4 łyżki śmietany 30%
 - 100 g czekolady deserowej
 
- Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią orzechy i prażyć aż się zarumienią.
 - Masło roztopić. Zmiksować ze sobą cukier, jajko, dynię, masło i świeży imbir.
 - W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku.
 - Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać.
 - Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180oC przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić.
 - Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu.
 - Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi orzechami i zostawić żeby polewa zastygła.
 - Ciasto pokroić na niewielkie ciastka.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz