piątek, 24 października 2014

Kotlety z ciecierzycy


Ostatnio zostało mi trochę ciecierzycy więc postanowiłam zrobić z niej kotlety. Zrobiłam kotlety z ½ szklanki suchej cieciorki, akurat dla 2 osób, ale warto je zrobić z całej szklanki cieciorki.
Do kotlecików świetnie pasuje sos pomidorowy.

Składniki:
  • ½ szklanki ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sumaku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc w dużej ilości wody a następnie ugotować do momentu aż będzie miękka.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
  3. Cebulę dodać do ciecierzycy i zmiksować blenderem, można zostawić kilka ziaren ciecierzycy w całości.
  4. Do cieciorki dodać mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sumak, zmielone lub rozdrobnione w moździerzu kolendrę i kumin, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kotlety.
  5. Kotlety smażyć w dużej ilości oleju aż zbrązowieją.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print