środa, 22 października 2014

Pieczona kaczka


Dzisiaj przepis na pieczoną kaczkę faszerowaną jabłkami z majerankiem. Kaczkę którą robiłam dostałam od teściów, więc kaczka ta sama w sobie była znacznie smaczniejsza niż te sklepowe.


Składniki:
  • kaczka
  • jabłka
  • ½ cytryny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Kaczkę umyć i osuszyć, odciąć szyję i kuper. Następnie natrzeć ją na zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Jabłka i cytrynę dokładnie umyć. Jabłka pokroić w ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne. Cytrynę pokroić w ósemki.
  3. Kaczkę nafaszerować jabłkami i cytryną a następnie naciągnąć skórę i ją zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  4. Kaczkę przełożyć do formy wysmarowanej smalcem. Piec w temperaturze 180oC w sumie przez 2 godziny. Pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, następnie piec bez przykrycia żeby skóra kaczki była chrupiąca. Na ostatnią godzinę pieczenia można do kaczki dołożyć posolone pokrojone na grube plastry ziemniaki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print