poniedziałek, 13 października 2014

Muffiny dyniowe


Tym razem dynię wykorzystałam do upieczenia muffinek. Z podanego przepisu wyszło mi 34 mufinek. Ciastka są dobre ale na drugi i trzeci dzień są rewelacyjne.

Składniki:

  • 300 g masła
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki musu z dyni
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
  1. Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, gałką muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty.
  2. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek.
  3. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne.
  4. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek.
  5. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 180oC przez 20 - 23 minuty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print