piątek, 17 października 2014

Ciasto drożdżowo - dyniowe



Piekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek gęstego musu z dyni
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki łuskanych pestek dyni
Wykonanie:
  1. Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn: drożdże, 1 łyżkę mąki, ½ łyżki cukru i 2 łyżki mleka wymieszać, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut, żeby drożdże wyrosły.
  2. Mąkę wymieszać z drożdżami, dynią, cukrem, solą i mlekiem, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki.
  3. Do ciasta dodać oliwę i pestki dyni, ciasto wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosło.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i zostawić by jeszcze raz wyrosło.
  5. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print