środa, 29 października 2014

Faszerowana pieczona papryka


Ciekawym daniem na obiad jest faszerowana pieczona papryka. Przygotowanie jej nie zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem.

Składniki:
  • 4 - 6 dużych papryk
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego
  • podsmażone świeże lub mrożone grzyby
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
Wykonanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Dalej smażąc dodać grzyby.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części i pokroić w kostkę. Pomidory i przyprawy dodać do mięsa, smażyć aż odparuje nadmiar płynu.
  4. Paprykę umyć, uciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne.
  5. Do papryki włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią papryki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około godzinę, do momentu aż papryka zmięknie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print