wtorek, 25 listopada 2014

Tort z masą maślaną


Ten tort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie.
Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może w rezultacie źle wyglądać.

Składniki:
- biszkopt:
  • 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki octu
- krem:
  • zasmażka:
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki mąki
- ¾ szklanki gorącego mleka
  • 300 g masła
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kakao
- do nasączenia:
  • mocna herbata
  • sok z cytryny
  • wódka lub spirytus
- masa cukrowa:
  • 6 g żelatyny
  • 30 ml wody
  • 50 g glukozy
  • 18 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy

Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt:
    • Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy.
    • Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
    • Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
    • Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
    • Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
    • Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
    • Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
    • Ciasto studzić w piekarniku.
  2. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
  3. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki.
  4. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, obie dokładnie wymieszać.
  5. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać sok z cytryny, alkohol i wszystko wymieszać.
  6. Biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszy blat nasączyć herbatą i posmarować białą masą. Na masę położyć drugi blat i delikatnie docisnąć.
  7. Drugi blat nasączyć herbatą i posmarować ciemną masą. Spód trzeciego blatu posmarować powidłami. Trzeci blat położyć na ciemnej masie tak żeby powidła były po stronie ciemnej masy. Delikatnie docisnąć.
  8. Ostatni blat nasączyć herbatą a następnie cały tort posmarować masą maślaną. Tort włożyć do lodówki na około 30 minut.
  9. Przygotować masę cukrową:
    • Cukier puder przesiać przez sito. Żelatynę wsypać do garnka o grubym dnie, zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.
    • Do żelatyny dodać masło i glukozę, podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.
    • Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.
    • Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując cukier.
  10. Masę cienko rozwałkować na stolnicy posypanej przesianym cukrem pudrem. Ostrożnie przełożyć masę na tort i delikatnie oraz powoli dociskać brzegi masy do tortu, jednocześnie bardzo delikatnie naciągając powstałe z masy falbanki. Nadmiar masy odciąć nożem.
  11. Do reszty masy można dodać barwnik spożywczy, jednak żeby kolor na pewno był jednolity lepiej zrobić to w momencie podgrzewania składników.
  12. Z masy zrobić dekoracje do tortu.








2 komentarze:

Print