poniedziałek, 10 października 2016

Sałatka chranowa


Sałatka to doskonale nadaje się do mięs i wędlin, jak również jest świetna podczas grillowania. Ponieważ używamy już doprawionych składników, sałatki nie potrzeba dodatkowo doprawiać solą i pieprzem.

wtorek, 4 października 2016

Ciastka owsiane z dynią


Do tych ciastek można użyć w zasadzie wszystkich ulubionych bakalii. Dodatkowym ich atutem jest to, że zastępujemy cukier miodem. Ciastka smaczne, choć muszę przyznać, że nie powaliły mnie na kolana.

środa, 28 września 2016

Pieczeń rzymska z indyka


Pieczeń rzymska z indyka zrobiłam na obiad z myślą, że co zostanie będzie fajne do kanapek. owszem na kanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało.

piątek, 23 września 2016

Tęczowy tort


Mój syn na czwarte urodziny zażyczył sobie kolorowy tort. Zrobiłam więc tęczowy tort biszkoptowy z masą maślaną, cukierkami m&m`s i wafelkami KitKat. Tort wyszedł bardzo kolorowy i bardzo słodki. Ale najważniejsze, że młody był zadowolony, a tort smakował.
Początkowo blaty chciałam upiec na jednorazowych tackach o średnicy 20 cm, jednak akurat takich nie udało mi się dostać i wyszły cienkie blaty o średnicy 25 cm.

wtorek, 20 września 2016

Sałatka z rukolą i prażonym słonecznikiem


Sałatka z rukolą i prażonym słonecznikiem jest lekka, pyszna a do tego kolorowa. Świetnie nadaje się jako dodatek przy grillowaniu lub na wszelkie imprezy.

środa, 14 września 2016

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych



Mamy sezon na śliwki więc warto coś z nich przygotować. Zrobiłam deser, czyli śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych. Śliwki w takiej postaci są naprawdę pyszne. Na zimno smakują rewelacyjnie, ale na ciepło są niesamowite. Polecam wszystkim.
Do zrobienia takiego deseru można użyć również innych owoców.

poniedziałek, 12 września 2016

Chłodnik z burakiem


Ostatnio był przepis na chłodnik z zielonego ogórka. Tym razem zamiast ogórka wykorzystałam buraka. Ten chłodnik jest słodszy i łagodniejszy niż chłodnik z ogórka, ale również jest pyszny.

czwartek, 8 września 2016

Chłodnik z zielonym ogórkiem


Chłodnik to pyszne danie, które doskonale nadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie.

piątek, 2 września 2016

Domowe suszone pomidory


Dawno nic nie pisałam, wakacje, dzieci w domu i jakoś zeszło. Już prawie koniec sezonu na pomidory, ale też pomidory teraz są chyba najlepsze. Proponuję zrobić domowe suszone pomidory.
Zrobienie suszonych domowych pomidorów nie jest trudne ani skomplikowane. Można ususzyć pomidorki koktajlowe jak poniżej, albo zwykłe duże pomidory (muszą być mięsiste najlepsze są podłużne, niezbyt duże). Jeśli decydujemy się na zrobienie dużych pomidorków, najpierw trzeba je przekroić wzdłuż i usunąć pestki.

środa, 10 sierpnia 2016

Domowa pizza


Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi.


środa, 20 lipca 2016

wtorek, 12 lipca 2016

Krupnik na gęsich pipkach


LINK DO KONKURSU TUTAJ: 



Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku.

Kotlety z kaszy gryczanej

LINK DO KONKURSU TUTAJ: 


Kotlety z kaszy gryczanej są świetnym pomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym.
Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej

Pudding z kaszy manny

LINK DO KONKURSU TUTAJ: 

Pyszna i słodka kasza manna, idealna na deser. Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej


poniedziałek, 11 lipca 2016

Brookliński Blackout


Ciasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast.

środa, 29 czerwca 2016

wtorek, 21 czerwca 2016

Zapiekanki klasyczne


Żeby zrobić klasyczne zapiekanki nie potrzeba wiele umiejętności. Robi się je bardzo prosto a są pyszne. Warto samemu zrobić zapiekanki ponieważ są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne zapiekanki.

środa, 15 czerwca 2016

Aromatyczny Sos Pomidorowy



Ten sos wymyśliłam specjalnie do ryżowych kotletów, ale równie dobrze pasuje do pasztetu z warzyw, ryżu lub makaronu. Sos jest prosty do wykonania i bardzo dobry.

czwartek, 9 czerwca 2016

Kurczak z pieczarkami i groszkiem


Jak natknęłam się na ten przepis to wydał mi się ciekawy, ale jak już go przygotowałam przeszedł moje oczekiwania, okazał się rewelacyjny. Do przepisu potrzeba 500 g udek kurczaka bez kości i skóry. Mnie taka ilość wyszła gdy zluzowałam ponad kilogram udek (chyba 1,2 kg udek kurczaka). Jak luzować udka (czyli usunąć kości) można znaleźć na YouTube, lub próbować samemu bo w tym przepisie udka nie muszą być idealnie zluzowane.

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Placki ziemniaczane wersja 2


W tej wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej.

Print